Publicat pe: 3 octombrie 2022Timp de citire: 3.3 minuteVizualizări: 460

80% dintre adolescenţii de la sate şi alte comunităţi dezavantajate îşi doresc să ajungă la facultate, dar unul din trei este îngrijorat că familia nu-l va putea sprijini financiar, arată cel mai recent sondaj realizat de fundaţia World Vision România. Ca să facă faţă cheltuielilor, 70% dintre cei care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească pe perioada studiilor.

Fundația organizează astăzi, de la ora 17.00, dezbaterea Cum aducem tinerii din mediul rural în universităţi? alături de reprezentanţi ai Administraţiei Prezidenţiale şi de la cele mai mari universităţi din România.

World Vision România a întrebat elevii din mediul rural cum îşi văd şansele de-a intra la facultate. Legat de ce i-ar putea împiedica să ajungă în învăţământul universitar, peste 46% sunt îngrijoraţi că nu vor lua examenele necesare pentru admitere, iar 28% dintre tineri sunt îngrijoraţi în particular că nu vor lua Bacalaureatul. Elevii respondenţi sunt în clasele a XI-a şi a XII-a, parte din programul Vreau în clasa a 9-a derulat de Fundaţie.

Referitor la examenul maturităţii, cele mai răspândite temeri sunt:

  • Noua structură propusă în Proiectul Legii Învăţământului Preuniversitar care va măsura competenţele de la mai multe discipline (41,7%)
  • Nu înţeleg ce le predau profesorii de la clasă (20,4%)
  • Nu au suficient timp ca să înveţe pe cont propriu (17,5%)

Nu au bani pentru a face meditaţii la disciplinele de examen (13.3%)

Majoritatea tinerilor care vor să meargă la facultate plănuiesc să muncească în paralel

Mai bine de 34% dintre respondenţi spun că familiile nu-i vor putea susţine financiar la facultate. Tot legat de situaţia materială, aproape 78% dintre adolescenţi sunt îngrijoraţi de nivelul tot mai ridicat al preţurilor. Alţi 14% se tem că nu vor găsi loc la cămin, iar costurile pentru o chirie sunt prea mari raportat la bugetele lor.

Din rândul celor care vor să meargă la facultate (majoritari), cei mai mulţi se bazează pe forţele proprii şi abia apoi pe sprijinul de la universităţi. Concret, 70% plănuiesc să se angajeze pe perioada studiilor universitare. În acelaşi timp, mai puţin de jumătate din tinerii din mediile dezavantajate speră să se poată baza pe bursele oferite de universităţi.

Dacă nu vor reuşi să intre la facultate, prioritatea pentru aproape 28% dintre adolescenţi este să se angajeze. Pentru alţi peste 23% dintre respondenţi este să facă un curs de calificare, 12,7% şi-ar deschide o afacere, iar 11,4% ar pleca în străinătate. Peste 19% dintre tineri spun că nu ştiu ce vor face în cazul în care nu vor intra la facultate.

Cum îşi aleg facultatea tinerii de la sate

Cele mai importante criterii pe care adolescenţii din mediile vulnerabile le au în vedere atunci când îşi aleg o facultate sunt:

  • Să-i pasioneze domeniul ales (86,3%)
  • Să aibă după absolvire o profesie care să le acorde un viitor sigur (81%)
  • Să poată accesa burse de studiu (34.6%)
  • Să existe cât mai multe locuri la buget (30%)

“Cât timp am fost studentă a trebuit să mă organizez mai bine cu cheltuielile. Am avut un şoc, pot să spun. M-am trezit că am responsabilităţi de adult. Bursa mea nu era decât de 600 de lei pe semestru. Eu am avut noroc că am intrat la cămin, dar fratele meu, de exemplu, nu a intrat. Şi-atunci normal că ne-a fost mai greu să ne descurcăm cu cheltuielile”, ne-a povestit Marta Voicu, una dintre tinerele care a absolvit programul Vreau în clasa a 9-a, şi care a absolvit recent Facultatea de Limbi Moderne Aplicate.

Sondajul printre elevii şi studenţii din mediul rural a fost derulat în luna septembrie 2022. Peste 300 de elevi şi studenţi din satele României, parte din programul Vreau în clasa a 9-a, au răspuns chestionarului World Vision România.

Sursă Fotografie @Pixabay

Distribuie acest articol

Vrei ca profilul tău să fie văzut de cele mai bune școli private din România?

Reprezinți o instituție privată de învățământ și ești în căutare de personal didactic sau non-didactic? Comunitatea scoliprivate.eu îți stă la dispoziție.

Lasă un comentariu