Interviu cu Gabriela Ionescu, Director General, Casa Experimentelor
Casa Experimentelor ne bucură și ne trezește curiozitatea pentru știință și învățăre de aproape 6 ani. Până în prezent, i-au trecut pragul peste 100.000 de copii și peste 60.000 de adulți, dintre care peste 10.000 de cadre didactice. Este un vis al câtorva oameni, devenit realitate, vis de care ne-am bucurat și noi, oaspeții acestui centru cu peste 100 de experimente interactive și multe ateliere bazate pe fizică, chimie și matematică. Acum Casa Experimentelor trece printr-un moment critic. Cei care i-am trecut pragul suntem chemați să o susținem prin donații sau noi vizite, iar cei cărora rândurile de mai jos vă vor stârni curiozitatea sunteți de asemenea invitați să îi fiți alături.
Am realizat că în Casa Experimentelor părinții devin eroi în ochii copiilor, copiii devin ”vedete” în ochii colegilor de clasă, profesorii crează altfel de lecții sub privirile încântate ale elevilor. Cea mai mare satisfacție o simțim atunci când vedem copiii cu ochii rotunjiți de curiozitate și satisfacție în urma interacțiunii directe cu exponatele.
Care au fost motivele pentru care ați ales sa puneți bazele Casei Experimentelor? Cine sunt fondatorii?
Ideea Casei Experimentelor a venit de la fiica mea (la vremea aceea în vârsta de 8 ani) care vizitând un astfel de science center în Budapesta, plină de încântare a întrebat ”Mami, de ce nu faci și tu așa ceva în România?” Aceasta a fost scânteia! Pentru că ”mami” face multe lucruri, m-am apucat de scris proiect. Au fost necesare trei runde de depuneri ale proiectului, vreme de 5 ani, cu scrieri și rescrieri ale proiectului. Așa s-a făcut că la final de 2014 vestea cea mare a sosit: Proiectul Casa Experimentelor a fost aprobat pentru finanțare. La vremea aceea, întrezăream ce va urma, însă nu în totalitate.
7 oameni, membri fondatori ai Asociației pentru Formare, au crezut în puterea mea de a face lucrurile să meargă. Ce-i drept aveam 20 de ani experiență în scriere și implementare de proiecte din diverse surse de finanțare și o echipă pe cinste alături. Împreună adunam 100 de ani în management!
Aveți aproape 6 ani de activitate. Cum ați descrie acești ani? Câți copii și adulți v-au trecut pragul? Care este cea mai mare satisfacție?
Primul an a fost dedicat amenajării efective a spațiului, construirii și instalării exponatelor. Un an în care nucleul echipei trecea periodic de la extaz la agonie. Construcția fiecărui exponat a fost o reală provocare (90% dintre exponate sunt construite in România, unele dintre ele chiar de directorul nostru tehnic). La finalul lui 2015 eram gata să deschidem pentru publicul larg. Mai aveam 6 luni de implementare în care intrarea a fost gratuită, pe bază de rezervare, însă am avut o altă provocare: să adunăm din donații 80.000 CHF, dând astfel măsura utilității acestui lăcaș și îmbrățișarea acestuia de către comunitatea vizitatorilor. În 30 iunie 2016 implementarea proiectului s-a finalizat cu succes, iar de la 01 iulie 2016 intram într-o nouă etapă, aceea de autosusținere pe baza taxelor de intrare și a serviciilor oferite (workshop-uri, petreceri și alte evenimente).
A fost cea mai frumoasă etapă din viața noastră. Observând încântarea copiilor, dar și a adulților deveniți copii, am realizat că în Casa Experimentelor părinții devin eroi în ochii copiilor, copiii devin ”vedete” în ochii colegilor de clasă, profesorii crează altfel de lecții sub privirile încântate ale elevilor. Am realizat că ceea ce se petrece aici depășește cu mult granițele științei și contribuie la formarea ca oameni responsabili. Toate acestea se întâmplau lună de lună, chiar și pentru câte 10000 de vizitatori!
Până în prezent, ne-au trecut pragul peste 100.000 de copii și peste 60.000 de adulți, dintre care peste 10.000 de cadre didactice.
Cea mai mare satisfacție o simțim atunci când vedem copiii cu ochii rotunjiți de curiozitate și satisfacție în urma interacțiunii directe cu exponatele.
Pe lângă ideea inedită a Casei Experimentelor, cred că este important de subliniat că exponatele sunt accesibile și persoanelor cu deficiențe auditive sau de vedere. Cum pot aceste persoane să exploreze exponatele?
În 2017 am reușit ca printr-un proiect finanțat de Fundația Orange să accesibilizăm Casa Experimentelor pentru persoane cu deficiențe de vedere și de auz. Astfel, în dreptul fiecărui exponat sunt montate tablete care conțin instrucțiuni specifice fiecărui tip de deficiență. Astfel, un vizitator cu deficiențe de auz va înțelege ce are de facut la fiecare exponat urmărind instrucțiunile și explicarea fenomenului în limbajul mimico-gestual, doar dând click pe iconița video din tabletă.
Este fascinantă transformarea pe fața unui nevăzător care interacționează cu exponatele. Acesta își cuplează casca telefonului la tabletă și imediat începe să ruleze un fișier audio cu instrucțiuni adaptate nevăzătorilor, astfel încât ei singuri reușesc să manevreze exponatele și să înțeleagă fenomenele. Toți cei care ne-au vizitat au fost foarte încântați că au reușit să facă același lucru ca și cei care văd.
De la accesibilizarea Casei am inclus în Campania ”Știință pentru toți” – inițiativa socială oferită de noi și acestor grupuri țintă, pe lângă copiii instituționalizați. Am reușit astfel să bucurăm peste 1000 de copii.
Cum ați reușit sa faceți față perioadei dificile de nefuncționare cauzată de pandemie?
Oare am reușit să facem față? Cu sufletul și cu determinarea echipei, care s-a străduit din răsputeri să răzbim, să redeschidem și să împărtășim copiilor poveștile minunate de la fiecare exponat, credem că am făcut față. Cu ce NU facem față? Cu liniștea zilelor în care nu ne trece nimeni pragul, dorul după glasurile voioase ale elevilor și profesorilor sosiți în Școala Altfel și cu datoriile accumulate deși am redus personalul, am renunțat la anumite servicii, din încasările biletelor celor maxim 1000 de vizitatori lunar, nu reușim să achităm decât parțial salariile, iar chiria nu am mai plătit-o din martie anul trecut.
De ce aveți nevoie pentru redresare?
De oxigen avem nevoie! Oxigen materializat în vizitatori, circa 60 vizitatori zilnic! Avem nevoie de sprijinul comunității oamenilor care cred în utilitatea noastră pentru generațiile de copii prinși la mijloc între virtual și real!!! De aceea am lansat Campania ”Eu #CrEd în Casa Experimentelor”! O campanie cu care vrem să ajungem la sufletul a 8000 de oameni care să ni se alăture! Și mai avem nevoie să ne reluăm cât mai repede toate activitățile: organizarea workshop-urilor, a petrecerilor, a evenimentelor tematice!
Ce vă doriți în anii care urmează pentru Casa Experimentelor?
După ce reușim să trecem de acest hop cauzat de pandemie, dorim să ne extindem. Avem în plan dublarea suprafeței de expoziție și dezvoltarea zonelor speciale pentru copii de grădiniță si a celor pentru adolescenți, deschiderea și a altor locații marca ”Casa Experimentelor – Romanian Science Center”.
Dacă si tu “# CrEzi in CasaExperimentelor” fii unul dintre cei 8000 de donatori individuali a cate 100 lei, contribuind astfel la viitorul Casei Experimentelor. La fiecare donatie de 100 lei primesti Voucherul ”Eu # CrEd in C.E.”, care-ti va permite o noua vizita in spatiul expozitional, pana la sfarsitul anului 2022. Despre cum intri in posesia Voucher-ului, citeste https://casaexperimentelor.ro/…/112/voucher-eu-cred-in-ce/.
Orice suma donată, indiferent cât de mică, este de un real ajutor.
ASOCIATIA PENTRU FORMARE
Cont în Lei: RO 19 BTRLRONCRT 0281691001
Deschis la Banca Transilvania