Publicat pe: 26 mai 2017Timp de citire: 2.1 minuteVizualizări: 621

Peste 8.000 de elevi din 180 de şcoli sunt încurajaţi să îşi descopere şi să exploateze competenţele profesionale pentru a-şi alege viitoarea carieră, pe baza cerinţelor din economia reală, în cadrul programului JOBS, ce face legătura între învăţământul dual şi aptitudinile elevilor.

Proiectul JOBS (Orientare profesională – training în întreprinderi și școli – JOBS) combină, în România, două elemente – piața muncii și educația din ultimii ani de gimnaziu și primii ani de învățământ tehnic. Elevii sunt pregătiți pentru a-și alege viitoarea carieră, primesc informații despre oportunitățile profesionale și au sansa să dobândească abilități de viață, care sunt folositoare pentru orice carieră.

“Obiectivul JOBS este să pregăteasca elevii din România aflati in ultimii ani de gimnaziu şi primii ani de învăţământ tehnic pentru a) dobândirea unor competenţe şi abilităţti utile în viaăţa, b) obţinerea unei percepţii realiste privind oportunităţile de pe piaţa muncii în regiunea lor, c) luarea unei decizii privind educaţia lor viitoare şi cariera lor profesională. Aceasta se realizează prin introducerea unei noi abordări transcurriculare, prin folosirea unor metode adecvate de predare-învăţare (învăţarea bazată pe sarcini) şi cu ajutorul unei serii de 7 manuale pentru elevi. În plus, JOBS acordă sprijinul necesar profesorilor prin instruri, mentorat şi informare constantă cu ajutorul unei platforme de învăţământ la distanţă”, potrivit reprezentenţilor proiectului.

Proiectul de pregătire a elevilor pentru actuala piaţă a muncii este implementat printr-un parteneriat între Universitatea Pedagogică din Zurich şi Ministerul Educaţiei Naţionale, în cadrul programului JOBS de orientare profesională prin instruire în companii şi în şcoli.

Peste 500 de profesori şi 800 de companii s-au înscris în programul JOBS, care susţine tinerii să îşi descopere vocaţia profesională în economia reală. Proiectul se va finaliza în cursul acestui an.

Lansat în 2012, JOBS a fost implementat în 4 regiuni de dezvoltare ale României: Centru,  Nord-Est, Sud Muntenia și București-Ilfov. Peste 500 de profesori și 8000 de elevi din 180 de unităţi de învăţământ gimnaziale şi de învăţământ profesional şi tehnic au parcurs până în prezent programul JOBS. În același timp au fost elaborate materiale de predare-învățare (Caietele JOBS), a fost dezvoltată o platformă de e-learning pentru profesori, au fost formați mentori, s-a dezvoltat legătura dintre unitățile de învățământ și operatorii economici și au fost organizate competiții prin care elevii au demonstrat experiențele de învățare acumulate.

 

Distribuie acest articol

Vrei ca profilul tău să fie văzut de cele mai bune școli private din România?

Reprezinți o instituție privată de învățământ și ești în căutare de personal didactic sau non-didactic? Comunitatea scoliprivate.eu îți stă la dispoziție.

Lasă un comentariu