Publicat pe: 7 mai 2017Timp de citire: 2 minuteVizualizări: 482

Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat miercuri că evaluările din învăţământul preuniversitar trebuie să fie privite ca având un caracter formativ, şi nu unul de clasamente, potrivit Agerpres.

El a făcut aceast în evidenţă un lucru foarte important, pe care şi noi l-am intuit, şi anume că aceste evaluări din învăţământul preuniversitar trebuie privite ca având un caracter formativ, şi nu unul de clasamente. Elevii sunt într-o competiţie cu ei înşişi, nu sunt într-o competiţie la nivelul claselor din care fac parte. După aceste evaluări, fiecare cadru didactic, pentru elevii pe care îi are în clasa respectivă, ar trebuie să facă o fişă de parcurs pentru perioada următoare plecând de la aceste rezultate. Fişa aceasta să fie individuală pentru fiecare elev din clasa respectivă, să permită profesorului să îşi pregătească materialele şi tot procesul didactic astfel încât să completeze această pregătire de care elevul are nevoie pentru a ajunge la un anumit nivel”, a explicat ministrul, precizând că este necesară şi evaluarea cadrelor didactice, însă după o pregătire corespunzătoare a acestora.

Pavel Năstase a adăugat că sunt în pregătire mai multe programe din fonduri europene pentru evaluarea elevilor şi a profesorilor.

“Pregătim deja trei proiecte pe învăţământul preuniversitar, care se referă tocmai la aceste aspecte, şi încă două proiecte pe învăţământul universitar. Anul acesta vom obţine finanţare şi dorim ca această componentă de evaluare a cadrelor didactice să fie acompaniată şi de revizuirea manualelor şcolare. (…) Echipa noastră pregăteşte deja mai multe proiecte europene care ne vor permite ca pe baza acestor recomandări, pe baza planului de acţiune să putem aduce acea plus valoare necesară, astfel încât copiii din România, elevii români să vină cu plăcere la şcoală, să nu mai avem această teamă de evaluările naţionale, care sunt foarte binevenite”, a susţinut Pavel Năstase.

Întrebat dacă se ia în calcul posibilitatea renunţării la evaluarea naţională de la clasa a VIII-a, Năstase a răspuns: ‘Lucrurile acestea trebuie să le vedem noi cu multă atenţie. Îmi este greu acum să vă spun dacă renunţăm sau păstrăm. Eu cred că trebuie să păstrăm aceste evaluări şi am spus în ce context’.

Distribuie acest articol

Vrei ca profilul tău să fie văzut de cele mai bune școli private din România?

Reprezinți o instituție privată de învățământ și ești în căutare de personal didactic sau non-didactic? Comunitatea scoliprivate.eu îți stă la dispoziție.

Lasă un comentariu