Publicat pe: 3 mai 2017Timp de citire: 5 minuteVizualizări: 629

România ar trebui să îmbunătăţească imparţialitatea evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a şi calitatea examenului şi trebuie acordat sprijin profesorilor pentru a putea progresa. Aceasta este una dintre concluziile unui studiu UNICEF în colaborare cu Ministerul Educaţiei, cu privire la modul în care școlile din România pot deveni mai puternice datorită politicilor de evaluare și examinare în învățământul preuniversitar, oferind astfel tuturor elevilor posibilitatea dea-și atinge potențialul maxim.

De asemenea, ar trebui creat un nou departament pentru îmbunătăţirea calităţii şcolare în fiecare judeţ şi, totodată , este crucial ca România să investească în capacitatea sa analitică pentru a putea folosi informaţiile adunate ca să înţeleagă unde şi cum se pot face îmbunătăţiri, sunt câteva din concluziile unui studiu referitor la evaluările şi examinările în sistemul de educaţie din România lansat miercuri de Ministerul Educaţiei. Acelaşi document arată că, deşi sistemul de învăţământ oferă unora dintre elevi şansa de a excela, mulţi alţii nu stăpânesc competenţele de bază şi aproape o cincime renunţă la şcoală înainte de a absolvi învăţământul liceal, scrie economica.net.

„Crearea unui sistem de învățământ în care toți copiii au acces la educație incluzivă de calitate și beneficiază de susținere în realizarea potențialului lor maxim va duce la creșterea participării școlare și la îmbunătățirea rezultatelor învățării, venind în sprijinul bunăstării individuale și progresului pe plan național”, a declarat premierul Sorin Grindeanu. „Raportul de față oferă recomandări utile și concrete privind reforma sistemului de învățământ, astfel încât fiecare copil să beneficieze de educație incluzivă de calitate”.

În raport este analizată şi maniera în care sunt concepute şi puse în practică procesele de evaluare a elevilor, a personalului didactic, a şcolilor şi a sistemului de învăţământ, punând accent pe modul în care dezvoltă acestea procesul de învăţare al elevilor.

Potrivit studiului, în România evaluarea elevilor este dominată de examinări cu mize importante, care limitează procesul de învăţare şi promovează o definiţie restrânsă a succesului. Plasarea învăţării în centrul evaluării va permite reechilibrarea acesteia şi recunoaşterea abilităţilor şi a intereselor tuturor elevilor, oferindu-le şansa să dea tot ce e mai bun.

Ca o prioritate, România ar trebui să îmbunătăţească imparţialitatea evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a şi calitatea examenului, ţinând cont de miza importantă a acestuia pentru studiile viitoare ale elevilor. Pe viitor, România ar trebui să revizuiască parcursurile şcolare şi certificarea de la nivelul învăţământului secundar, luând în considerare inclusiv posibilitatea suspendării evaluării naţionale pentru clasa a VIII-a, mai arată studiul.

Studiul intitulat „Evaluările și examinările în sistemul de educație din România” reprezintă primul pas în derularea unei inițiative mai ample de evaluare și întărire a sistemului educațional românesc, întreprinse de Guvernul României, UNICEF și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ministerul Educației Naționale a fost unul dintre principalii parteneri în cadrul procesului de analiză.

În ultimele decenii, sistemul de educație din România a înregistrat progrese semnificative, vizând școli mai puternice și îmbunătățirea rezultatelor obținute de elevi. Cu toate acestea, unii copii continuă să nu beneficieze de educație de calitate, în special copiii din comunitățile rurale și marginalizate, cei din familiile de etnie romă și copiii cu dizabilități.

„Politicile educaționale cu cele mai bune rezultate pentru copii, inclusiv pentru fetele și băieții cei mai vulnerabili, trebuie să fie fundamentate pe evidențe, să întrunească consensul social și politic și să fie monitorizate îndeaproape”, a spus doamna Afshan Khan, Director Regional UNICEF pentru Europa și Asia Centrală. „Cu ajutorul acestei inițiative, fiecare elev din România va putea beneficia de educație de calitate. Este totodată un exemplu de consolidare a sistemelor naționale de învățământ ce poate fi preluat și de alte țări din regiune”.

Analiza evidențiază faptul că sistemele educaționale eficace combină înalta calitate cu echitatea, astfel încât toți elevii să-și urmeze cu succes demersul școlar. Un sistem de evaluare și examinare bine conceput poate cataliza în multe feluri învățarea și incluziunea. În plus, mai important pentru România, transmite viziunea conform căreia fiecare elev, profesor și școală dispune de potențialul de a obține rezultate bune. Printr-un astfel de sistem, politicile și practicile promovează în mod egal standarde educaționale înalte pentru toți copiii, indiferent de mediul sau zona din care provin aceștia, așa încât nimeni să nu fie lăsat în afara sistemului și toți elevii să beneficieze de oportunitatea de a obține rezultate bune.

Studiul realizat în parteneriat de către Guvernul României, UNICEF și OCDE reprezintă prima analiză efectuată vreodată asupra sistemului educațional din România. Analiza are ca scop îmbunătățirea calității învățământului și asigurarea accesului la educație incluzivă de calitate pentru toți copiii, în special cei mai vulnerabili.

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează  împreună cu Guvernul, Parlamentul, autorităţi locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naţionali şi internaţionali şi mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. UNICEF este finanțată în întregime din contribuțiile voluntare ale persoanelor fizice, organizațiilor din mediul de afaceri, fundațiilor și guvernelor din întreaga lume.

Sursă foto: unicef.ro

Distribuie acest articol

Vrei ca profilul tău să fie văzut de cele mai bune școli private din România?

Reprezinți o instituție privată de învățământ și ești în căutare de personal didactic sau non-didactic? Comunitatea scoliprivate.eu îți stă la dispoziție.

Lasă un comentariu