E important ca părinții să simtă că pot intra într-un parteneriat de durată cu echipa școlii

Interviu cu Ruxandra Mercea, Executive Director, Transylvania College

Transylvania College, The Cambridge International School in Cluj are deja o istorie importantă în educația privată românească, de aproape un sfert de secol, 24 de ani se împlinesc în acest an. Cum credeți că ați marcat sistemul de învățământ românesc caracterizat, se știe, prin mai puțină flexibilitate și deschidere spre schimbare?

Încă din primii ani de activitate am fost mereu dornici să împărtășim din ceea ce învățăm la rândul nostru, din ceea ce am descoperit ca bune practici în alte părți, în școli din străinătate pe care le-am vizitat și care s-au dovedit potrivite pentru comunitatea noastră, pe termen lung. De-a lungul timpului, unii dintre miniștrii educației au fost deschiși să vină să vadă ceea ce făceam noi și au încercat să propună schimbări care să aibă un impact pozitiv imediat în viața elevilor, la nivel național. Așa a apărut, de exemplu, “Săptămâna Altfel”, în urma unei vizite a reprezentanților Ministerului Educației în școala noastră, în urmă cu câțiva ani. Vizita s-a nimerit să fie în timpul programului de educație financiară al școlii, care se întinde, în fiecare an, pe durata unei săptămâni. Așa s-a ivit ideea implementării unei astfel de săptămâni speciale, tematice, și în alte școli. Pe plan național, programul poate fi îmbunătățit, pentru că nu poți prelua doar un concept și să îl implementezi după ureche, dar cred că deja sunt foarte mulți profesori care și-au propus activități practice, deosebite și elevii lor chiar au de câștigat învățând “altfel”.

Ce proiecte aveți în plan pentru perioada următoare?

Acum ne pregătim pentru a deveni “Lighthouse School”, școală care promovează principiile programului “The Leader in Me”, bazat pe “Cele 7 obișnuințe ale oamenilor eficace”©, programul de dezvoltare personală și profesională al lui Stephen Covey. Profesorii noștri se implică, ca voluntari, în programe de mentorat pentru școli din regiune și vedem, în ultimul timp, o mai mare dorință de colaborare și din partea dascălilor din alte școli. Inspectoratul Școlar Județean este, de asemenea, receptiv la sugestiile noastre și ne oferă sprijin, ceea ce creează o diferență importantă în vederea găsirii celor mai bune soluții administrative pentru a susține activitatea profesorilor și elevilor și pentru a inova și în domeniul educației.

Care este abordarea școlii vis-a-vis de subiectul integrării copiilor cu CES? Ce considerați că ar trebui făcut pentru o integrare mai ușoară a acestor copii?

În școala noastră și în majoritatea școlilor internaționale funcționează un departament dedicat sprijinului copiilor cu nevoi educaționale “suplimentare” (Additional Educational Needs-AEN). Alături de copiii cu nevoi speciale, poate fi vorba și despre copii care au abilități peste medie, care au nevoie să fie stimulați pentru a lucra la nivelul potrivit sau care trebuie sprijiniți pentru a gestiona provocările cu care se confruntă, de obicei, acești copii geniali. Consilierii noștri AEN identifică elevii care au nevoi speciale sau care sunt “gifted”, le stabilesc un plan individual de recuperare sau de lucru diferențiat, păstrează constant legătura cu și cu părinții. Din experiența noastră, este esențial ca părinții să fie partenerii școlii, să existe o colaborare deschisă și onestă, care să aibă ca obiectiv binele copilului și agrearea unor măsuri care să le permită profesorilor să sprijine copilul respectiv, dar și să-și continue munca la clasă cu întregul colectiv.

”Alege școala potrivită pentru copilul tău” este una dintre recomandările găsite pe aproape toate site-urile școlilor private, ale blogurilor de profil și este chiar o recomandare principală a celebrului COBIS. Deși poate sună deja ca o lozincă la modă și goală de conținut, sfatul este unul foarte serios cu consecințe pe măsură. Ce înseamnă să alegi școala potrivită?

Pentru mulți părinți, momentul în care copilul lor trebuie să meargă la școală aduce multe emoții, dar și mari îngrijorări. Alegerea școlii este o alegere pe termen lung, cu importante consecințe în ceea ce privește viitorul, succesul și fericirea copilului. Și da, credem că sunt școli care se potrivesc anumitor copii sau anumitor familii și mai puțin sau deloc altora. Astfel, recomandarea noastră este ca părinții să viziteze mai multe școli, iar în cazul școlilor private să ceară detalii despre filosofia pe care o urmează, pentru a vedea dacă aceasta se potrivește cu valorile lor. Unele școli vizează mai degrabă progresul academic și oferă un mediu competitiv, altele cred în dezvoltarea unui spirit întreprinzător și în încurajarea independenței și autonomiei, pe când altele cred în cooperare, în leadership personal, în descoperirea pasiunii fiecărui elev și dezvoltarea abilităților necesare pentru a o urma. E important, de asemenea, ca părinții să vadă spațiul în care copiii vor petrece cea mai mare parte a zilei, să observe măsurile luate de către școală pentru siguranța și sănătatea copiilor, să vadă cu propriii ochi cum interacționează copiii din acea comunitate, dacă sunt veseli, dacă par relaxați, curioși, bucuroși să fie acolo. E important ca părinții să simtă că pot intra într-un parteneriat de durată cu echipa școlii respective.

Spuneți foarte frumos pe website-ul școlii http://www.transylvania-college.ro că ați crescut împreună cu școala primind binecuvântarea de a vedea-o evoluând încă din prima zi. Care este viziunea Dumneavoastră pentru următorii ani privind Transylvania College?

Îmi doresc să creștem ca o comunitate în care fiecare poate să își pună în valoare calitățile, talentele, dar și să accepte cu empatie și toleranță parerile celorlalți, să se ajute reciproc să crească, în sinergie. Îmi doresc ca Transylvania College să se dezvolte în continuare ca un mediu de învățare în care fiecare să simtă că are o voce, că părerea lui contează, că poate face o diferență, în care fiecare să ajungă să aibă o stimă de sine sănătoasă, să aibă curaj să răspundă oportunităților care se ivesc și să aibă încredere că se va putea bucura de succes oriunde va ajunge în lume. Și, desigur, îmi doresc ca fiecare dintre noi să ne amintim mereu să oferim înapoi.

 

 

Parerea Ta

Adresa dumneavoastra nu va fi publicata

5 × 4 =