Îmi doresc adaptarea curriculei naționale în acord cu așteptările generației actuale, generație cu o altă structură mentală

Interviu cu Tova Ben Nun-Cherbis, President – The Ronald S. Lauder Foundation Romania,

The Lauder-Reut Educational Complex Bucharest & The Magna Cum Laude-Reut Foundation

Anul acesta, Lauder-Reut Educational Complex împlinește 21 de ani de la înființare. Vă dorim mulți ani de succese în educația românească. Cum vedeți evoluția școlii și a învățământului după o perioadă atât de lungă de când conduceți o instituție atât de complexă?

În continuare, ne asumăm responsabilitatea de a fi partenerii comunității, în vederea pregătirii viitorilor lideri.Elevii noștri vin cu plăcere la școală, dar îmi doresc schimbarea, adaptarea curriculei naționale în acord cu așteptările unei generații cu altă structură mentală decât generațiile anterioare.

Ca manager, cu siguranță ați întâmpinat multe situații ce păreau fără soluție sau provocări ce păreau mai mari decât ați fi anticipat. Ne puteți spune ce astfel de situații ați întâmpinat și cum le-ați depășit?

Datorită ofertei educaționale deosebite și a rezultatelor academice care ne-au situat pe locuri fruntașe în clasamentele publicate de minister, numărul cererilor de înscriere a crescut mai repede decât posibilitățile noastre de extindere a spațiilor școlare. Cu sprijinul comunității locale, am găsit soluții și am reușit să acceptăm mare parte din solicitări. Din acest an școlar, liceul va funcționa într-un sediu nou.

Cum gestionați problema recrutării de personal, problemă ridicată, din păcate, în tot mai multe sectoare de activitate?

În cei 21 de ani, am selectat, format și reținut cei mai buni profesori, cu o inteligență emoțională ridicată, deschiși la idei noi, capabili să dialogheze cu elevii, cu părinții, cu alți colegi, cu echipa managerială. Ne mândrim că în școală avem profesori care au fost alături de mine din prima zi. Media vechimii în școala noastră este de 10,5 ani, media de vârstă este sub 37 de ani, deși aceasta nu a fost niciodată un criteriu de selecție.

Acceptarea și integrarea copiilor cu CES reprezintă, de asemenea, un subiect intens dezbătut în această perioadă. Care este abordarea școlii în legătură cu acest subiect? Ce considerați că ar trebui făcut pentru o integrare mai ușoară a acestor copii?

Toți copiii au dreptul de a fi educați în colectiv, într-un grup în care să se simtă integrați, oricare ar fi dificultatea sau deficiența cu care se confruntă. În școala noastră, copiii cu cerințe educaționale speciale (CES) beneficiază de măsuri specifice adaptate la nevoile lor. Aceste abordări individualizate pe care le aplicăm au la bază ideea că fiecare copil este unic, fiecare copil poate învăța dacă procesul de învățare este adaptat la particularitățile sale individuale. Fiecare profesor înțelege că orice copil prezintă particularități care se referă la modul, la stilul, la ritmul și la specificul său de învățare, chiar dacă acest lucru înseamnă un sprijin suplimentar. De-a lungul timpului, am lucrat cu elevi care prezentau cerințe educaționale speciale precum: dificultăți de învățare, socializare dificilă, limitări în prelucrarea anumitor tipuri de informații, hiperactivitate, letargie, randament școlar scăzut, tulburări de limbaj, deficiențe auditive, tulburări emoționale și de comportament. De asemenea, oferim servicii de consiliere școlară care constau, printre altele, în depistarea dificultăților de învățare. Consilierul școlii stabilește întâlniri de informare cu profesorii clasei, în vederea identificării unei strategii adaptate la nevoile elevilor cu CES. Întodeauna studiem profund eventualele dificultăți cu care se confruntă elevii noștri. Atunci când un elev se află în impas, ne uităm îndeaproape la nevoia sa; astfel, dacă este cazul, putem efectua modificări în programul său pentru ca acesta să corespundă cerințelor, nevoilor observate.

”Alege școala potrivită pentru copilul tău” poate suna ca o zicală la modă și goală de conținut, sfatul este unul foarte serios cu consecințe pe măsură. Ce înseamnă să alegi școala potrivită?

Consider că avem o ofertă educațională unică și, în același timp, originală, cu mare potențial pentru viitoarea carieră a copiilor, dacă ne gândim spre exemplu că liceul Lauder-Reut oferă o pregătire serioasă în business, media și diplomație. Avem parteneri academici de prestigiu din România și din străinătate: Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Român, Universitatea Politehnică București, Universitatea București – Facultatea de Filosofie, S.N.S.P.A – Facultatea de Comunicare și Relații Publice, Hatichon Hachadash School Herzliya Israel, Weizmann Institute of Science, Israel, Raphael Recanati Intenational School, Israel, IDC Herzliya – Lauder School of Governement, Diplomacy and Strategy, Israel și alții. Pe lângă rata promovabilității 100% a examenului de bacalaureat și a examenului de Evaluare Națională, avem un procentaj ridicat de elevi olimpici la disciplinele din trunchiul comun și de premianți la competiții școlare și extrașcolare.

Parerea Ta

Adresa dumneavoastra nu va fi publicata

18 − eleven =