Educaţia este un proces viu, în continuă schimbare

Interviu cu Mona Mușat, Fondator, Școala Privată Aletheea

Anul acesta Aletheea aniversează primii 3 ani. Cum ați descrie această perioadă în cateva cuvinte?

Vă spun cu sinceritate că primii trei ani mi-au depășit așteptările, în multe privințe. Școala Privată Aletheea a fost un start-up – de la depășirea barierelor presupuse de achiziția terenului și realizarea propriu-zisă a construcției, până la primele angajări făcute, prima promoție de elevi și decizia de a suplimenta anul acesta înscrierile cu încă o clasă pregătitoare – evoluția noastră a fost una fantastică, în continuă creștere. Avem acum 160 de copii care urmează cursurile școlii noastre în clasele primare și gimnaziale și în mod firesc ne concentrăm toate eforturile pentru dezvoltarea lor armonioasă. Din punctul meu de vedere, cele mai importante realizări ale acestor primi trei ani sunt dezvoltarea unei echipe extraordinare de profesori, consilieri și specialiști în educație, echipă care este deja un model în branșă, coagularea unei adevărate comunități de părinți prin implicarea lor în activități cu copiii sau de parenting, precum și organizarea Conferinței internaționale educație Altfel, pentru o generație Altfel – inițiativă aflată anul acesta la cea de-a doua ediție.

Lipsa de personal calificat și potrivit este o altă problemă cu care se confruntă mai multe sectoare din România. Simțiți această provocare?

Într-adevăr, cea mai mare provocare pe care am avut-o în momentul în care am demarat proiectul Aletheea a fost crearea comunității care să implementeze filozofia școlii. În timp, am strâns o echipă fantastică de profesori, despre care pot spune cu bucurie şi cu mândrie că este una dintre cele mai bune din ţară. Cred cu tărie în zicala românească “omul sfințește locul”, astfel încât am investit foarte mult timp și atenție în construirea celei mai bune combinații de profesioniști, cu experienţă şi dragoste de copii, care au convingerea – ca și mine – că educaţia este un proces viu, în continuă schimbare. Formula pentru care am optat a fost atragerea unor experți în educație, cu o
bună cunoaștere a sistemului și aparatului de stat, care nu se mai regăseau însă în acest mediu și care aveau deja o gândire critică, o formare și o viziune modernă asupra educației. În ultimii 20-30 de ani, atât psihologia, cât și principiile educației s-au schimbat radical, iar în școlile de stat sunt numeroși profesioniști care au ținut pasul în timp real cu aceste schimbări și care au nevoie de mediul propice pentru a profesa. Pentru ei, școala privată a fost mediul ideal de dezvoltare, aici au găsit libertatea de a-și pune ideile în practică, dar și de a forma generații noi de profesori – pentru a asigura stabilitatea și continuitatea proiectului nostru. Acesta este unul dintre motivele pentru care am investit într-un centru de formare a profesorilor chiar în cadrul școlii. Acest centru de formare, unic, aş putea spune, în rândul şcolilor private, are rolul de a pregăti viitorii profesori ai Şcolii Aletheea în spiritul viziunii, misiunii şi obiectivelor noastre educaţionale.

Ce le recomandați părinților să aibă în vedere atunci când aleg o școală pentru copilul/copiii lor?

Glumind, aș putea spune că eu am creat școala potrivită pentru copilul meu pornind de la ceea ce Luca îmi zicea mereu: „nu uita că suntem diferiţi“. Și avea mare dreptate: fiecare copil are individualitatea lui, în consecință și procesul educaţional ar trebui să se întâmple diferit, de la elev la elev. Judecând însă în amănunt, ceea ce i se potrivește copilului meu, cu siguranță nu li se potrivește tuturor copiilor. Mesajul meu este următorul: aș porni de la o foarte bună cunoaștere a mea, ca părinte, și a copilului sau copiilor mei. un prim pas ar fi clarificarea obiectivelor pe care eu, ca părinte, le am în privința dezvoltării copilului meu și a rezultatelor pe care le aștept de la școală. Dacă îmi doresc ca fiul sau fiica mea să devină un viitor adult autonom, independent și echilibrat, atunci voi căuta un mediu de învățare în care copiii vor fi încurajaţi să pună întrebări, să gândească critic, să caute răspunsuri şi soluții, să-și împărtăşească descoperirile. Într-un cuvânt, să își formeze competențe pentru meserii care nu s-au inventat încă, dar pentru care trebuie să fie pregătiți peste 10-15 ani. Primii ani de şcoală reprezintă o etapă foarte importantă în viaţa fiecărui copil, evident, este o etapă de achiziţii fundamentale. Decizia de a alege o școală sau alta (și mă refer acum strict la mediul privat) depinde de criteriile după care părintele măsoară aceste achiziții: în cunoștințe, abilități, atitudini, în oportunități de a-și dezvolta talentul sau într-un istoric de note, medii generale și rezultate la olimpiade. Indiferent de criteriile care vor sta la baza acestei decizii, cred însă că există un indicator universal: dacă copiii merg sau nu cu plăcere la școală.

Care sunt principalele obiective pentru perioada următoare?

În mod firesc, privim spre viitor cu mare încredere. Avem în plan continuarea dezvoltării comunității noastre, atât cea a profesorilor, cât și cea a părinților, în sensul valorizarii diversității și unicității copiilor noștri. Investim încontinuu în resurse educaționale valoroase, în trainingul și formarea specialiștilor noștri, în dezvoltarea de noi parteneriate, dar și în diseminarea bunelor practici stabilite în cadrul școlii noastre. Suntem mereu preocupați să concepem activități și programe noi, bazându-ne pe feedback-ul copiilor și al părinților, aspect la care suntem extrem de atenți, deoarece avem mare încredere în el.

Luați în calcul și extinderea către ciclul de învățământ liceal?

Extinderea cursurilor către ciclul de învățământ liceal este o dezvoltare firească, pe care deja o prospectez împreună cu echipa mea, este o idee cu care am pornit în minte încă de la fondarea Școlii Private Aletheea. Cum cred că toate lucrurile potrivite au timpul lor, momentan analizez cu atenție această oportunitate de dezvoltare, urmând să anunț demararea unui nou proiect la momentul oportun.

Parerea Ta

Adresa dumneavoastra nu va fi publicata

seventeen − five =