Fiul meu, Luca, m-a inspirat să pun bazele Aletheea

Interviu cu Mona Mușat, Fondator, Școala Aletheea

Centrul educațional Aletheea se întinde pe un teren de 6.500 de metri și a necesitat o investiție de 2,5 milioane de euro pe parcursul a doi ani. În 2014 și-a deschis porțile, iar doi ani mai târziu numără 150 de elevi. Din spațiul total, clădirea ocupă 4.500 mp. Școala este formată din parter şi două etaje și cuprinde 20 de săli de curs, laboratoare, săli de muzică, bibliotecă, sală de sport, cabinet medical şi cantină.

Ce v-a determinat să puneți în urmă cu doi ani bazele unei școli private?

Mona MusatFiecare părinte își dorește tot ce e mai bun posibil pentru copilul lui, este un adevăr universal, și cred că putem vorbi și despre valori universale în evoluția unui copil – dragoste, împlinire, recunoaștere, respect. Independent de ceea ce noi visăm pentru copiii noștri și pentru viitorul lor, copiii visează și ei – la joacă și jucării, la prieteni și la oameni dragi, la chemarea lor de a fi fericiți. Aceste două proiecții se întâlnesc și se completează reciproc dacă cei mici au parte de un mediu echilibrat, în care sunt tratați constant cu afecțiune, prietenie și încredere, în care se simt în siguranţă.

Acasă, ne străduim să le asigurăm toate aceste lucruri, dar pentru ca un copil să se dezvolte armonios, să devină independent, este nevoie ca aceleași principii să se regăsească pe tot parcursul vieții lui, deci și la școală. Pentru fiul meu, Luca, mi-am dorit un sistem educațional care să îi pună în valoare personalitatea, cum de altfel îmi doresc pentru toți copiii. Pot spune că el m-a inspirat să pun bazele Aletheea, decizia mea de a fonda școala a venit într-un mod firesc datorită lui.

Mi-am dorit, de asemenea, pentru Luca, o echipă de profesori care să se desprindă de tradiţionalismul orelor de curs şi care să devină în timp adevăraţi mentori pentru el şi ceilalţi copii. Din păcate, sunt foarte puţine școli care au dezvoltat un asemenea profil. Văzând că profesorii sunt mai degrabă rigizi şi ancoraţi în standarde învechite, mi-am spus că trebuie să încerc să creez eu un asemenea sistem. Fiecare copil are individualitatea lui – „nu uita că suntem diferiţi“ imi spune mereu Luca – astfel încât procesul educaţional ar trebui să se întâmple diferit, de la elev la elev. Aș vrea să mai spun că am creat o școală privată românească, deoarece cred în potențialul curriculumului românesc, care, de altfel, este considerat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) ca fiind unul dintre cele mai bune din regiune.

Care a fost valoarea totală a investiției? Mă refer aici la investiția necesară inaugurării. Sunt convinsă că un astfel de proiect necesită și investiții ulterioare permanente.

Până acum, am investit în achiziţia şi amenajarea terenului, în dezvoltarea construcţiei şi în utilarea şcolii peste 2,5 milioane de euro. Banii au provenit în mică măsură din finanţare bancară şi restul din surse proprii. Căutarea locaţiei s-a întins pe o perioadă de aproape 6 luni, timp în care am văzut o mulţime de terenuri care să îndeplinească toate condiţiile legate de suprafaţă, vizibilitate dar şi de intimitate.

Pot spune că am alocat cu mare atenție fiecare cheltuială și consider că a meritat fiecare ban investit. În perioada de start-up, m-am concentrat pe construcție propriu zis, deoarece spațiul este foarte important. În privinţa a ceea ce am făcut diferit, m-aş raporta doar la sistemul privat şi aş spune că Şcoala Aletheea se detaşează de celelalte şcoli private în primul rând prin campusul şcolar şi facilităţile oferite de acesta. Clădirea școlii este generoasă, are 20 de săli de clasă mari și luminoase, precum și laboratoare, săli de teatru şi muzică, vestiare și cantină. Terenul pe care este amplasată școala are 6.500 mp, din care 4.000 mp reprezintă spaţii verzi şi de joacă, dar și spații de sport – este singura școală privată din București care are sală de sport acoperită, cu terenuri de dimensiuni oficiale pentru baschet, volei și tenis.

Acum, la doi ani de la inaugurare, continuu să investesc semnificativ în dezvoltarea profesională permanentă a echipei de profesori, dar și în extinderea sălilor de clasă și în dotarea laboratoarelor destinate învățării experiențiale. De asemenea, am investit într-un centru de formare a profesorilor în cadrul școlii. Acest centru de formare unic, aş putea spune, în rândul şcolilor private, dar şi de stat, are rolul de a pregăti viitorii profesori ai Şcolii Aletheea în spiritul viziunii, misiunii şi obiectivelor noastre educaţionale.

Școala Aletheea este un proiect început de la zero din toate punctele de vedere. Care au fost cele mai mari provocări?

Sarcinile cele mai grele le-au revenit arhitectului, proiectantului și mai ales constructorului, care a trebuit să se asigure că şcoala va îndeplini toate condiţiile impuse de reglementările locale şi europene specifice unităţilor de învățământ. Mă refer aici la numeroasele acreditări și avize ce trebuie obținute înainte de a porni construcția propriu-zisă. Sunt multe instituții implicate, tot procesul e stufos și birocratic și ia foarte mult timp.

Apoi, regulile ce trebuie respectate pentru o construcție cu o astfel de destinație sunt prevăzute de acte normative vechi, din anii 60-70, care nu au mai fost actualizate. Să faci o clădire la standardele din 2014, cu materialele performante de astăzi, respectând normative de acum 40-50 de ani se poate dovedi a fi absurd, paradoxal sau chiar imposibil. Dar trebuie să spun că am cunoscut foarte mulți oameni extraodinari în cadrul sistemului, care m-au ajutat, profesioniști adevărați cărora le mulțumesc.

Dar nu construcția în sine a fost provocarea cea mai mare, cu toate barierele formale pe care le-am avut de depășit, pentru că școala nu se rezumă la o simplă clădire, ci este o comunitate. Folozofia Școlii Aletheea este transpusă în viața de zi cu zi de o echipă fantastică de profesori, despre care pot spune cu bucurie şi cu mândrie că este una dintre cele mai bune din ţară. Cred cu tărie în zicala românească „omul sfințește locul”, astfel încât am investit foarte mult timp și atenție în construirea celei mai bune combinații de profesioniști, cu experienţă şi dragoste de copii, care au convingerea – ca și mine – că educaţia este un proces viu şi în continuă mişcare.

Parerea Ta

Adresa dumneavoastra nu va fi publicata

eight + 20 =