Publicat pe: 25 iulie 2016Timp de citire: 4.3 minuteVizualizări: 422

Interviu cu Alexandru Holicov, Fondator, Adservio

Alexandru Holicov este unul dintre fondatorii Adservio, o platformă de management educațional. În prezent, aplicația este folosită în 34 de școli din Iași, București și Botoșani, 10 dintre acestea fiind private. În instituțiile de învățământ unde platforma este folosită, absenteismul a fost redus cu 60%, iar media generală la testările naţionale a crescut cu un punct în cadrul școlilor din portofoliul Adservio. De asemenea, peste 2000 de profesori au fost instruiţi și lucrează, în prezent, cu echipamente IT de ultimă generaţie, iar procesul birocratic de notare și raportare a fost eficientizat.

Cum a pornit povestea Adservio? De ce o aplicație dedicată școlilor?

alexandru siteM-am gȃndit cum și ce pot face eu să îmbunătăţesc sistemul de educaţie din Romȃnia. Așa a prins contur și ideea unei platforme destinată școlilor:  dacă îi permitem procesului educaţional să fie bine organizat și lipsit de toate acţiunile birocratice pe care le știm cu toţii, actul didactic și, implicit, învăţarea, devin plăcute, motivate și dorite. Profesorii se pot concentra pe educaţia reală a elevilor. De peste 7 ani, Adservio acţionează ca un liant între unităţile de învăţămȃnt școlar și fiecare dintre părţile implicate: inspectorat, directori de școli, departamentul de secretariat, profesori și diriginţi, părinţi și elevi.

Care a fost investiția inițială? Cum au fost începuturile?

Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri” din Iaşi a fost prima unitate şcolara din ţară care a avut un sistem educaţional electronic integrat, din 2009, în care elevii, părinţii şi profesorii puteau accesa în timp real date despre note, absenţe şi alte informaţii. Investiţia a constat în echiparea claselor cu calculatoare, infrastructură pentru reţea, aducerea internetului în sălile de clasă și dotarea lor cu proiectoare – primul pas pentru susţinerea orelor într-o manieră interactivă. Investiţia s-a facut din fonduri proprii, iar platforma, în noua ei versiune, actualizată, este utilizată și astăzi, de liceul „Vasile Alecsandri” din Iași.

La început, Adservio a funcţionat ca și catalog școlar electronic. Treptat, am dezvoltat Adservio împreună cu părţile implicate și am adaptat funcţionalităţile sale în concordanţă cu nevoile utilizatorilor. Astăzi, Adservio este o platformă de management educaţional care oferă beneficii extinse pentru fiecare participant la actul didactic:  profesorii, părinţii, elevii,  directorii de școală, departamentele de secretariat, inspectoratele școlare își pot lua informaţia de care au nevoie, atunci cȃnd au nevoie. Un modul dedicat Ministerului pune la îndemȃnă date școlare actualizate la minut. Se asigură, așadar, o comunicare directă, transparentă și sigură între toţi participanţii unei școli.

O serie de facilităţi, precum Librărie online, o secţiune de Admitere, teste de autocunoaștere, anuarul școlii ș.a., îi ajută pe elevi să să rămȃnă conectaţi la activitatea școlară și să aibă toate informaţiile școlare la un singur loc.

În luna noiembrie 2015, Adservio a lansat un proiect pilot de “clasă interactivă”, unic în ţară prin noutatea și utilitatea sa, apărut la propunerea Ministerului Educaţiei și Cercetării Știinţifice privind utilizarea manualelor digitale pentru clasele I și a II-a. Drept urmare, în prezent, 60 de elevi de la Şcoala Primară „Gheorghe Asachi” Iași folosesc tablete puse la dispoziție de Adservio și accesează manuale digitale la orele de curs. Interacţiunea şi relaţia elev-profesor sunt considerabil îmbunătăţite, dar și modul în care elevii asimilează materia de curs.

Ce noi servicii vor fi oferite prin intermediul Adservio în perioada următoare?

Împreună cu Telekom Romȃnia, am creat un pachet digital pentru școli, pachet care include tabletă și conectivitate internet. Prin toate aplicaţiile pe care urmează să le dezvoltăm în cadrul Adservio vrem să încurajăm și să creștem ideea că elevii pot lucra la școală cu instrumente familiar, aceleaşi pe care le întâlnesc şi în timpul liber, și că acum, au posibilitatea de a experimenta, un nou mod de a participa la procesul de predare-învăţare, mai simplu şi mai interactiv.

Aveți o recomandare (sau mai multe) pentru Ministerul Educației? Care ar fi aceasta?

Facilitarea unui cadru legislativ care să permită accesul la tehnologie în școli va duce la un impact general pozitiv, un interes mai mare al elevilor faţă de învăţătură, obţinerea unor rezultate mai bune și o atitudine pozitivă în clasă. Iar rezultatele înregistrate în cei peste 7 ani de colaborare cu unităţile de învătămȃnt ne confirmă necesitatea:

  1. Declarării unităților de învățământ unde este implementată Platforma electronică de management educaţional drept “școli-pilot” în vederea utilizării Adservio, fără niciun cost din partea Ministerul Educației Naţionale și Cercetării Științifice și/sau a unităților școlare;
  2. Facilitarea unui cadru legislativ în vederea implementării în școli a Platformei de management educaţional Adservio;
  3. Vizitarea oricărei unităţi școlare care utilizează Adservio pentru a vedea, aplicat, care sunt efectele utilizării platformei.

Distribuie acest articol

Vrei ca profilul tău să fie văzut de cele mai bune școli private din România?

Reprezinți o instituție privată de învățământ și ești în căutare de personal didactic sau non-didactic? Comunitatea scoliprivate.eu îți stă la dispoziție.

Lasă un comentariu

Articole Similare